HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


A soros magyar elnökség nem csak a miniszteri találkozókról, az elegáns vacsorákról, a magas rangú látogatókról szól, hanem a Külügyminisztérium jóvoltából a környezetvédelemről is. A „Kapcsold ki! – 2” országos kampány célja, hogy a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelemre irányítsa.
  A nemzetközi klímakonferenciákon mindig nagy az egyetértés, hogy a Föld átlaghőmérséklete nem növekedhet 2 °C-nál többel. Ez nem tűnik soknak, mégis a tényleges vállalások, hogy ezt el is érjük, még váratnak magukra. Az Európai Bizottság azonban a tettek mezejére lépett és március 8-án Brüsszelben előállt egy negyven évet átfogó stratégiával, amellyel 80-95%-ra csökkentenék az európai szén-dioxid kibocsátást az 1990-es évihez képest.
A terv igen egyszerű: közösségi pénzekkel (például a Kohéziós alapból lehívható támogatásokkal) ösztönöznék a beruházásokat a környezetbarát technológiákba, fejlesztésekbe, ezáltal pedig csökkenne az európai gazdaság fosszilis energiafüggősége, a környezetszennyezés mértéke, vagyis egy innovatívabb és tisztább jövő vár ránk. Stefan Vergote, a Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságának egy főosztályvezetője a stratégia március 9-i budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ehhez mindössze a GDP évi 1,5%-val, nagyjából 270 milliárd euróval kell emelni a beruházásokra szánt kiadásokat, amit pedig úgyis megspórolunk az alacsonyabb energiafelhasználás révén.
Emellett persze továbbra is érvényben maradnának az Európa 2020 célkitűzései, vagyis 1990-es szinthez képest a megújuló energiaforrások arányának 20%-ra emelése, 20%-kal kevesebb üvegházhatású gáz elégetése és az energiahatékonyság 20%-os emelése.
És itt jön a képbe a Kapcsold ki! kampány. Mert e célok elérése elsődlegesen a mi érdekünk, egy egészségesebb, élhetőbb Európa nekünk kedvez, tehát nekünk is tennünk kell érte. Gondoltad volna, hogy csupán azzal, hogy fedőt teszünk az edényekre főzés közben 25%-kal kevesebb energiát használunk? A fél éves program során ilyen tippeket és ötleteket kapunk, hogy mit és hogyan lehetne változtatni az életmódunkon, mik azok a kicsi lépések, amik még nem borítják föl a mindennapjainkat, mégis fontosak a nagy cél elérésében.
A passzivitás korának vége, a Bizottság javaslata hamarosan az Európa Parlament és a Tanács asztalára kerül (ez utóbbi épp Budapesten fogja tárgyalni a tervezetet), és ha minden jól megy, egy éven belül életbe is léphet. Európa példát mutathat környezet-tudatosságból a világ országainak, és nekünk, európai polgároknak is élen kell járnunk ebben. Tegyük meg még ma az első lépést!
További információk a kampányról: http://www.euvonal.hu/kapcsoldki/

Szerző: Plántek Lea

Fotó: Vajda József

 

Címkék: parlament európa klíma ki kapcsold

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr532747943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása