HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Élénken él bennem a kép, ahogy izgatottan beszélgettünk barátaimmal egy sör mellett a közelgő elnökségről és tessék, már lassan a felén is túl vagyunk. Prioritások, dossziék, benchmarkok: Ódor Bálint EU ügyekért felelős helyettes államtitkár értékelte az elnökség eddigi teljesítményét a Magyar Külügyi Intézetben.
Kezdjük mindjárt a számokkal, 60 magyarországi esemény és majdnem 900 tanácsi ülés, amit már a hátunk mögött tudhatunk. Különösen fontos volt a március 15-ei, amikor lezárult a gazdasági kérdéseket tartalmazó úgy nevezett „hatos” jogszabálycsomag (mivel hat jogszabályt tartalmaz) vitája a Tanácsban. A gazdasági kormányzás erősítését célzó csomagra már csak az Európai Parlamentnek kell rábólintania.
A legnagyobb előrelépést az energiapolitikában értünk el, ahol az energiabiztonság növelése volt a cél. Ódor Bálint szerint a magyar elnökség munkájának köszönhetően európai szintű, koordinált energiapolitika jött létre.
Szó volt természetesen a még le nem zárult ügyekről is, mint Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez. Ódor úr elmondása szerint, megtesz mindent, ami tőle telik, tárgyal, egyeztet, javaslatokat terjeszt elő, a többi viszont már egyes tagállamok felkészültségén és rugalmasságán múlik. A horvát csatlakozás hasonló helyzetben van.
A líbiai és japán események is előkerültek, mint mostanában minden tanácsi ülésen. Magyarország igyekszik itt is proaktív lenni és közös fellépést sürget. Főleg az észak-afrikai menekültek és a Japánnak nyújtott segítség tekintetében lenne fontos a tagállamok közti koordináció.
Az elnökséget „nagyon tervezték”, ennek megfelelően nincs olyan kérdés, amiben ez a szűk három hónap alatt ne történt volna előrelépés. Ami pedig még fontosabb, hogy a váratlan eseményeket is jól kezelték. Állítólag ez egy soros tanácsi elnökség igazi fokmérője.
 

Szerző: Plántek Lea

Kép: Németh András Péter

Címkék: európai parlament bálint ódor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr462762899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása