HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Hallottunk már arról, hogy a gödöllői miniszteri informális ülések a sajtó számára meglehetősen unalmasak. A miniszterek, ha veszik a fáradtságot, hogy interjút adjanak, akkor sem biztos, hogy megtudhatunk tőlük érdemi válaszokat.
A mai napon, miután a már jól beharangozott pogácsát megkóstoltam, egy másik furcsaságra figyeltem fel. Mégpedig arra, hogy a megérkezés után mennyire nehezen indult meg az ülés. Persze ez érthető is, hiszen mindenki fáradt, örül, hogy csacsoghat más országok minisztereivel, de akkor is inkább tűnt az egész egy iskolás osztálykirándulásnak, ahol a tanító bácsi (jelen esetben az elnöklő Cséfalvay Zoltán államtitkár) megpróbálja elcsendesíteni a zsizsegő fiatalokat. De azután sikerült, és elkezdődhetett a munka, ami magával vonta a sajtószobában levő képernyők elsötétedését is.
Talán ennyi elég is lesz az informálisból, most pedig megpróbálom kicsit könnyedebben vázolni a miniszterek főbb célkitűzéseit.
Az EU 2007 és 2010 között 53 milliárd eurót költ kutatásra, ami egy szép nagy szám. Azonban bele kell kalkulálnunk azt is, hogy gyakran az újonnan csatlakozott országok nagyon le vannak maradva. Ezért tartja az EU fontosnak egy közös Európa szintű innovációs politika kidolgozását, ami segítené Európa gazdasági növekedését is. Hiszen a gazdaság alappilléreként a kutatás jelenik meg. Ezen kívül fontosnak tartják a magánszféra bevonását is, a kis -és középvállalkozókon keresztül, akik számára jelenleg bonyolult adminisztratív kötelezettségeik miatt nem szimpatikus a rendszer.
Vagyis a cél egy átlátható globális szintű szabályozás, mely ösztönzi a magánszférát is arra, hogy kutatásba fektesse a pénzét. Így elérhető lehet Európa innovációs és gazdasági növekedése, ami mindenki számára pozitívan hat majd.
***
Ami pedig nagyon megdöbbentő volt a hallott (rém)hírek után, az az, hogy fél órával hamarabb végeztek a tanácskozással, így a sajtótájékoztató is ennyivel hamarabb megvolt. Hiába a kutatás-fejlesztésért felelős miniszterek tudnak valamit.
 

Szerző: Makovits Zsolt

Kép: Németh András, Kovács András

Címkék: kutatás fejlesztés versenyképességi informális

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr482822462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása