HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Sokszor úgy látom, a politikából hiányzik a természetes hangvételű, nyitott, konkrétumokat és konstruktív javaslatokat felsorakoztató párbeszéd. A közoktatással foglalkozó civil fórum résztvevőjeként azonban meggyőződhettem arról, hogy nincs igazam. Dr. Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) oktatásért felelős helyettes államtitkára beszélt a közeljövő oktatással kapcsolatos eseményeiről és a magyar EU-elnökség céljairól. Majd mindenki kellemesen meglepődött, milyen közvetlen és tartalmas beszélgetés alakult ki a jelenlévők között.
Március 10-én számos civil szervezet képviselője látogatott el az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletének székházába, az Európa Pontba, érdeklődésük pedig nem volt hiábavaló. A rendezvényt Szuly Kinga, a házigazda szervezet kommunikációs osztályvezetője nyitotta meg. Tőle EU-elnökségi szóvivőnk, Bakos Piroska vette át a szót, akitől megtudhattuk, hogy a párbeszéd ezentúl az interneten is folytatódhat: a www.euvonal.hu oldalon rövidesen elindul egy online fórum Civil Kapu címmel.
Dr. Gloviczki Zoltán rövid, ám annál érdekesebb előadásában kiemelte az elnökségi oktatási program alappilléreit: a kisgyermekkori nevelést, a tehetséggondozást és az Önkéntesség évéhez kapcsolódó törekvéseket. Leginkább a NEFMI Társadalmi Szolidaritás 2011 (TÁRS) című programról beszélt, amit a március 28-29-i gödöllői informális ülésen a többi EU-tagállam kulturális és oktatási miniszterei előtt is bemutatnak majd.
A TÁRS-program célja, hogy a Nyugat-Európában már évek óta jelenlévő community service-t, vagyis közösségi szolgálatot a magyar közoktatás szerves részévé tegye. A tervek szerint a 9-11. évfolyamok tanulói évi 50 órányi önkéntes munkát végeznének. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkéntesség nem ingyenmunkát, hanem a szűkebb vagy tágabb közösség érdekét szolgáló, önként vállalt tevékenységet kell jelentsen. A programmal kapcsolatban javaslatokat tett több civil szervezet is. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány képviselője szerint például a közösségi szolgálatot jobb lenne inkább elismerni (mondjuk felvételi pluszpontokkal), mint kötelezővé tenni. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete pedig úgy gondolja, hogy az aktív állampolgárságra nevelést fiatalabb korban is el lehetne kezdeni.
A kialakuló, baráti beszélgetés másik témája a tehetséggondozás volt. Gloviczki Zoltán elmondta, hogy ezzel kapcsolatban nemzetközi konferenciát rendeznek áprilisban Budapesten. Bár mindezek kapcsán szó esett drámapedagógiáról, a Géniusz-programról, a magyar művészeti oktatásról mint kuriózumról, a legszellemesebb hozzászólás mégis a találkozó végén hangzott el. A helyettes államtitkár úr ugyanis megemlítette, hogy a magyar elnökség az első Európai Tehetségnap dátumát Bartók Béla születésének napjára (március 25-ére) tenné. Egy jelenlévő ehhez azt fűzte hozzá, hogy „akkor a Liszt-évben, Bartók születésnapján valószínűleg a Kodály-módszerről fogunk értekezni.”

Szerző: Király Eszter
 

Címkék: európa pont zoltán társ dr. nefmi gloviczki

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr492743832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása