HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Május elején alföldi subába öltöztették a brüsszeli pisilő emberke szobrát. A Manneken Pis, Brüsszel jelképe valójában egy 58 centiméteres bronz szökőkút szobrocska, ami egy medencébe pisilő kisfiút ábrázol. A szobor különlegessége, hogy hivatalos öltöztetővel és több mint hétszázféle ruhadarabbal rendelkezik. Viselt többek között Elvis Presley, Mickey egér és Mikulás jelmezt is, a futball Európa Bajnokság idején pedig hagyományosan focista mezbe öltöztetik.
Amíg hazánk tölti be az Európai Uniós soros elnökséget, a szobrot négy alkalommal is magyar viseletbe bújtatják. Januárban, az elnökség tiszteletére piros huszár egyenruhát viselt, amit legközelebb júniusban fog hordani. Március 7-én matyó öltözetet, május 2-án pedig alföldi subát kapott, ami miatt cseppet sem irigyli őt senki, aki próbált már nyár elején, tűző napsütésben gyapjúból készült kabátot viselni. Ha lennének érzései, biztosan vágyakozva figyelné a téren lenge öltözetben és napszemüvegben átlibbenő, epres gofrit majszolgató emberek tömegét. A magyar médiatörvény megszavazásakor, az akkor éppen magyar huszár egyenruhában díszelgő szobrocska kardjára egy „cenzúrázott” feliratú táblácskát aggattak a jó humorú brüsszeli polgárok, akik ezzel szerettek volna hangot adni véleményüknek.
A szobor öltöztetése egyébként egy rézfúvós zenekar által kísért és hatalmas érdeklődésre számot tartó attrakció. Az öltöztetési ceremónia végén, a vízsugár újraindításakor a hirtelen nagy nyomás következtében ugyanis gyakran előfordul, hogy kisfiú lepisili a körülötte álló népes közönséget. Az idősebb korosztály megrökönyödésén a fiatalok jót derülnek.
A Manneken Pisnek Brüsszel leghíresebb sörözője, a Delirium Tremens előtt egyébként van egy női párja is: a Jeanneke Pis, ami egy elégedett arccal guggolva pisilő befont hajú kislányt ábrázol. Aki Brüsszelbe látogat, egyik szobor látványát se hagyja ki, mert hihetetlen nagy élményt jelentenek, és valósághűen tudósítanak a brüsszeliek konzervatívnak cseppet sem nevezhető életszemléletéről, amelyet jól példáz, hogy vasárnap akár pizsamában is képesek lemenni a sarki kisboltba bagettért.

 

Szerző: Faragó Emese

Címkék: brüsszel szobor suba huszár manneken pis

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr972910449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása