HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


 

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségének programjaihoz kapcsolódva indult el hazánkban az Európai Bizottság „Back to school/Vissza az iskolába” sorozata. Több mint száz uniós tisztviselő látogatta meg egykori középiskoláját, hogy személyesen ossza meg uniós tapasztalatait, és így vigye közelebb Európát a fiatalokhoz. Az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatóságának egyik asszisztense, Temesvári Csilla látogatott el a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba Szegeden.
Büszkén léptem be egykori iskolám kapuján. Szerencsére nem egy átlagos, év végi “tézéírós” nap volt, hanem a már hagyománynak mondható Tavaszi Kulturális Fesztivál kellős közepe. Mindenhol jelmezes tizenévesek, akik előadásaikra, élőképeikre készültek. A programot olvasgatva láttam, hogy a tematikus napok is megmaradtak: együtt a színház és a költészet, másik napra estek a könnyű- és komolyzenei előadások. Minden nap a diákok filmjeit vetítették, zsűrizték. Ugyanaz a lendület fogadott diákok és tanárok részéről egyaránt, mint régen.
A legtöbb emberben félelmet keltő Fizika I.-es előadóban előadást hallgathattak az érdeklődők az Európai Bizottság egyik asszisztensétől, Temesvári Csillától, aki német szakos osztályban végzett radnótisként. Utalt a különböző intézményekre, röviden beszélt az Európai Bizottságról, majd érdekes, kedvcsináló témákra koncentrált.
Többek között a mobilitásra: miért jó nyelveket tanulni, külföldre utazni és új kultúrákat megismerni. Kitért arra is, hogy milyenek a brüsszeli munkalehetőségek, kik lehetnek ott uniós alkalmazottak. Kiderült, hogy szükséges egy versenyvizsga, amin részt vehetnek legalább egy idegen nyelvet beszélő, uniós állampolgárok. Hozott néhány videót külföldi élményekben, tapasztalatokban gazdag fiatalokról, valamint egy “dalfelismerő” játékot is játszottunk: 12 dalrészletről kellett eldöntenünk, hogy melyik nyelven szólalt meg az előadó a hivatalos 23 EU-sból. Az aktív hallgatóságon érezni lehetett, hogy nem véletlen beszélnek legalább két idegen nyelven, és nem véletlen tudnak ennyit az Európai Unióról. Céljaik vannak.
Csillát a nosztalgia is elkapta. „Nagyon furcsa volt belépni. Mintha kicsit hazajöttem volna. Otthonosan éreztem magam, de amikor a terembe léptem, eléggé megváltozott az érzés... Kiállni a katedrára olyan volt, mint újra felelni. És a fizika amúgy sem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. Szerettem ide járni, szerettem a tanáraimat. Biztos vagyok benne, hogy a Radnóti most is a legjobb iskolák közé tartozik.”. Temesvári Csilla mindenkit arra ösztönöz, hogy ha teheti, próbálja ki az Erasmust vagy bármely másik cserediákprogramot, mert rendkívül hasznos élményeket szerezhet.
 

Szerző: Sümegi Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr392945494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása