HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Az Európai Unió „fővárosában”, Brüsszelben az EU intézményei nyílt napot és különféle programokat tartottak május 7-én, a két nappal későbbi Európa Nap alkalmából. Az itt különösen szokatlanul meleg idő sokakat csalogatott ki a rendezvényekre.
Már a tíz órai nyitáskor is nagyjából százan vártak a Justus Lipsius épület előtt, idővel azonban csak nagyobb lett a tömeg. A látogatókat először egy film várta, amelyből négy nyelven tudhatták meg a nézők, mi a különbség az üléseit az épületben tartó két intézmény, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács és a szakminiszterek alkotta Európai Unió Tanácsa („a” Tanács) között. A videóban többek között a magyar Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára is szót kapott, hogy az iparpolitikai eredményekről beszéljen.
Ezután idegenvezetéssel kísért túrán mutatták be az épületet, amelyet a korában Erasmussal vetekedő népszerűségű filozófusról, a XVI. század második felében élt Justus Lipsiusról neveztek el. A látogatók többek között megnézhették az európai integráció elősegítőinek osztott Nagy Károly-díjasok (köztük a magyar Horn Gyula és Konrád György) arcképeivel díszített folyosót, és azokat az üléstermeket, ahol a találkozókat tartják.

Néptánc és foci
Az épület halljában standok várták az érdeklődőket. Az EU Tanácsának soros elnökségét adó Magyarország tudta itt leginkább megmutatni magát: a rendelkezésre álló hely nagyjából egyharmadát foglaltuk el. Az asztaloknál a prospektusok mellett kóstolót is lehetett kapni az elnökségi borokból, illetve különböző magyar élelmiszerekből. A paprikás- és téliszalámik, a kürtőskalács-darabkák és a hasonló csemegék annyira népszerűnek bizonyultak, hogy fél egyre már csak csokoládéba mártott almaszirmok maradtak. A magyar zászlók is jól fogytak. Még késő délután, az Európai Parlamentnél is sokakat lehetett látni kezükben vagy csomagjukban piros-fehér-zöld sávos lobogókkal.
Ugyanakkor talán még nagyobb sikert aratott a jókora terem közepén felállított színpad. Itt élőben szólt a magyar zene, amelyre néptáncosok tartottak bemutatót, sőt, a közönséget is körtánccal mozgatták meg. Emellett az idén márciusban Magyarország első freestyle-foci világbajnokává vált Kovács Péter, és a 2008-ban negyedik helyen végzett Kárászi Roland tartott látványos, időről időre a nézőket is bevonó bemutatót. Sőt, a labdazsonglőrködés és a magyar néptánc találkozott is! A két freestyle-focista magyar nóták ütemére mutatta be a lábtechnikáját, ezzel ötvözve a hagyományokat a fiatalos újdonságokkal. Eddig még egyikük sem próbálkozott hasonlóval, így Kovács saját bevallása szerint kicsit izgult is.
A magyar hírességeket, így Puskás Ferencet több tábla népszerűsítette, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara pedig egy Ford T-modellel Galamb József eredményét dicsérte. A magyar találmányok között a Rubik-kocka is helyet kapott, utóbbit szédületes tempóban, általában 14-16 másodperc körüli vagy még kevesebb idő alatt rakta ki a bemutatót tartó Perge Olivér. A közönség is eljátszhatott a színes kockákkal, és ugyan Perge szerint – délig legalábbis – párbajra senki nem vállalkozott, többeknek is sikerült a megfelelő helyre forgatni a mezőket. Délután nemezelhettek a látogatók, a gyerekeket pedig a népmeséktől kezdve a gyerekszínházon át kesztyűbábokkal és plüss szürkemarhával várták.
Emellett természetesen a Justus Lipsius aktuális elnökségi díszítését is meg lehetett tekinteni, a Rubik-kockát idéző könyvespolccal vagy a magyar történelem fontos állomásait bemutató „szőnyeggel” együtt (melyet kirakása óta úgy tűnik, linóleummásolatra cseréltek).

Zene és bohóc
Az Európai Bizottságnak otthont adó Berlaymont épületben csak az alsó szintet tekinthették meg a látogatók, ahol többek között számos főigazgatóság, valamint az EU különféle programjai, így a Fiatalok mozgásban („Youth on the Move”) mutathatta meg magát. Itt közös festésre hívták az embereket, valamint a European Saxophone Orchestra tartott előadást. Aki akarta, többek között kipróbálhatta, hogyan teljesítene egy uniós versenyvizsgán, vagy az ülésteremben belekóstolhatott, milyen fordítani. Aki viszont a jó időt a szabadban szerette volna tölteni, vagy csak egy jót akart bulizni, az az épület előtt felállított színpadnál hallgathatott könnyűzenei koncerteket.
Az Európai Parlament sétányán is nagy színpaddal és zenével, valamint kiállító sátrakkal csalogatták az embereket. Itt különféle civil szervezetek, így például a Greenpeace, a Vöröskereszt és az Európai Föderalisták Uniója mutatkozott be, de egyetemekről is lehetett érdeklődni, vagy akár lufira kötött üzenetekkel „légipostát” küldeni.
Az Európai Parlamentben mindenki gyűjtögethette a belépéskor kapott „útlevelébe” a pecséteket, amelyeket a különböző főigazgatóságok standjainál szerezhetett meg. Akinek ez sikerült, európai filmek DVD-iből választhatott, de zseblámpát vagy pólót is lehetett kapni. Emellett – a szélsőjobboldali EFD kivételével – mindegyik európai parlamenti pártcsoport szavazati súlyával nagyjából arányos méretű standdal jelent meg. A két legerősebb frakció komoly harcot folytatott a gyerekek kegyeiért: míg a jobboldali Európai Néppárt játszósarokkal, a Szocialisták és Demokraták bohóccal és festéssel próbálta őket – szüleikkel együtt - becsábítani.
Az Európai Unió két konzultatív bizottsága a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság – is igyekezett megmutatni magát, megnyitva iker-épületei ajtaját. A pártcsoportok a Régiók Bizottságában is helyet kaptak, a főszerepet azonban maguk az EU térségei kapták. Több mint ötvenen jelentek meg, hogy kóstolókkal, zenével, játékokkal, kvízekkel és prospektusokkal népszerűsítsék magukat. Az elmaradhatatlan programelemeket a Gazdasági és Szociális Bizottság igyekezett a négy elem, a föld, víz, tűz, levegő köré szervezni, de itt akár kötélhídon is átkelhettek a bátrabbak.
 

Szerző: Márton Balázs

Kép: Végel Dániel

Címkék: nap európa brüsszel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr962895625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása