HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


A védelem továbbra is kiváló a Grassalkovich-kastély és a gödöllői sajtóközpont körül. Önállóan nem közlekedhettünk a két épület között és végig neonmellényes őrezred-tagok figyeltek minket. Frusztráló.
Az oktatási miniszterek informális ülése elsősorban az aktív állampolgárságra nevelés és az önkéntesség körül forgott. Az oktatási miniszterek, államtitkárok, tanácsadók és egyéb tisztséget betöltő delegáltak érkezésekor többen is „letámadták” Androulla Vassiliou-t, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosát, és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt. Én meg berezelve, minden nyelvtudásom elfelejtve álltam és próbáltam kitalálni, kitől, mit kérdezhetnék a felsőoktatásról és a sokat emlegetett – ám annál kevésbé megmagyarázott – aktív állampolgárságra nevelésről. Vagy bármiről. A munkaülés megkezdése előtt minket szigorú kíséret mellett visszatereltek a sajtóközpontba, ahol felkészülhettünk a doorstepre, hátha egyikünknek legalább összejön az interjú – négyen mentünk Gödöllőre a FESZ-ből.
A családi fotóra visszasiettünk a kastélyba, ahol az érkező delegáltak (a röpinterjúk előtt) helyet foglaltak a barokk színház nézőterén. A gödöllői gyerekek meglepetés-műsorral várták őket: először egy hattagú lánykar adott elő népdalcsokrot, majd harmonika-kísérettel, kisfiúk népdaloltak és csujogattak, mosolyt csalva ezzel a kezdetben komoran ülő nézők arcára.
Ezután rohamozhattuk meg az általunk kiszemelt delegáltakat. Mire észbe kaptam, Despoina Lourbacou görög főtanácsos eltűnt, és mint kiderült, nem is kíván nyilatkozni. Vésztervem, a portugál delegált sem akart válaszolni. A többieknek legalább sikerült: Gábor a lengyel oktatási miniszterrel, Fanni az EU-koordinációs Osztály vezetőjével beszélgetett, Viola végül Hoffmann Rózsát kérdezte a svéd Integráció és Nemek Közötti Egyenlőség miniszter helyett.
Meglepetésemre a delegáltak kísérői, a liaison officerek, vagyis az összekötők is korunkbeli, egyetemi hallgatók. Közéjük tartozik Csachó Melinda is – végül vele beszélgettem –, aki a háromrostás válogatás után a németek összekötője lett.
A délutáni sajtótájékoztatót Androulla Vassiliou és Hoffmann Rózsa tartotta Bakos Piroska vezényletével, aki kiemelte, hogy első alkalommal tartanak CSAK NŐK sajtótájékoztatót. Dagadt is a mellünk a lányokkal, mert emellett az aznapi informális ülésen is a nők voltak többségben.
A sajtótájékoztatón elhangzott, egy összetett problémával állunk szemben, mert a gazdasági válság kezelésére és megelőzésére is alkalmas lehet a társadalom- és az állampolgári ismeret tanítása, valamint minél korábban kezdik e tárgyak oktatását, annál kevésbé válnak agresszívvé a gyerekek. Ehhez azonban lelkes, odaadó és szakmailag up-to-date pedagógusokra van szükség. Kérdésemre bő választ adott Vassiliou biztos asszony: az oktatás nagyon fontos a válságkezelés szempontjából, és ősszel el is fogadnak egy közleményt az egyetemek modernizációjáról, amelynek célja, az egyetemek végzettek számát 40%-ra emelni 2020-ig. Emellett egy befogadóbb, egyenlőséget hirdető egyetem képének kialakítására törekszenek a hátrányos helyzetűek, valamint a már dolgozók bevonásával.
 

Szerző: Sümegi Nóra

 Kép: Kovács András

Címkék: rózsa oktatási miniszterek hoffmann informális androulla vassiliou

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr652791380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása