HTML

Fiatal Európa Szerkesztőség

A feszerk.blog.hu szerkesztői olyan egyetemi és főiskolai hallgatók, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség című program keretében tudósítanak a soros magyar EU-elnökség eseményeiről. Itt megjelenő írásaik könnyed hangvételben értekeznek a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól. Fiatalos stílusban publikált bejegyzéseik nem csak fiataloknak szólnak! A szerkesztőség tagjainak bemutatkozóját itt olvashatják.


Friss topikok

  • sajtospulyka: csak poén volt, gondoltam hát támadóan lereagálod, de nem, egyébként tényleg jó :) (2011.05.05. 02:28) EUdorádó


Civil Fórum az egészségügyről? Jaj, megint jönnek a rezidensek és elmesélik, hogy nekik még a tanároknál és az utcaseprőknél is rosszabb, aztán eljön még néhány harcos szakszervezetis, akik a magasabb nővérbérekért emelik fel a hangjukat… Nagyjából ezek a gondolatok keringnek a fejemben, amíg az Európa Pont előtt ácsorgok március 16-a napfényes délelőttjén.
Nem így történik. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Bakos Piroska, az EU-elnökség szóvivője rövid üdvözlés után átadják a szót Dr. Szócska Miklósnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, aki szinte rögtön tovább is adja a kezdeményezést a közönségnek. Egymás után állnak fel a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek képviselői. Nincs céltalan panaszkodás, jajveszékelés, csak súlyos tények és még súlyosabb kérdések.
Sokan arra panaszkodnak, hogy a prevenció még a megelőzhető betegségek esetén is hiányos és rosszul működik. Problémák vannak a rehabilitációval is – hiába él túl valaki egy megbetegedést, vagy balesetet, ha nem segítik hozzá, hogy újra teljes élete lehessen. A ritka betegséggel élők nemzetközi együttműködést és szervezettebb hazai ellátást szeretnének: belföldön is sokat kell utazniuk, a külföldi kezeléseket, pedig a jelenlegi rendszerben nehéz megfizetni. Hiányoznak a kiegészítő kezelések is, a gyógyszerek támogatását is felül kell vizsgálni. Szükség lenne jobban felépített és ellenőrzött betegszervezetekre, átgondoltabb finanszírozásra, szakemberképzésre és talán mindenekfelett – anyagi támogatásra.
„Amire van pénz, arra időben fogjuk adni, de pénz az nincs.” – magyarázza az államtitkár, aki többször is megígéri: ahol csak bürokratikus okok miatt akad el a támogatás, ott igyekeznek megszüntetni a gondokat. Mint mondja, a magyar elnökségi programban is az szerepel: anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek joga van az egészséghez.
Bár az Európai Unió 2020-as stratégiájából az egészségügy kimaradt, az utalások itt is megvannak. Belekerült például az egészséges öregkorhoz való jog, amelynek az előfeltétele az, hogy hatékonyabbá tegyék a prevenciót. Uniós szinten például az oltási útlevél bevezetését tartják fontos lépésnek, itthon pedig felvilágosításra, tiltásra, hatékonyan működő és nem csak kampányszerű szűrésekre van szükség. Kellenek az átlátható betegutak is, hogy mindenkit tévedések nélkül, hatékonyan lehessen kezelni, úgy, hogy utána normális életet élhessen. Ehhez fel kell tölteni a szakembergárdát, amihez viszont a képzések, az oktatás átgondolására és szabályozására van szükség.
„Népegészségügyi csodát szeretnénk tenni” – mondja Dr. Szócska Miklós a beszélgetés végén. Sok lenne még a kérdés, a gondolat, de az államtitkárnak sietnie kell. Rossz szót mégis alig hallani. Talán azért, mert a résztvevők már réges-régen megszokták: ha talpon akarnak maradni, sokszor jobb hinni a csodákban…
 

Szerző: Tóth Enikő

Kép: Kovács András

Címkék: fórum civil egészségügy dr. miklós szócska

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feszerk.blog.hu/api/trackback/id/tr712791274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

süti beállítások módosítása